Bij het ontwikkelen en uitvoeren van beleid zijn altijd meewerkende en tegenwerkende krachten in het spel. Wanneer u een (nieuwe) ontwikkeling in gang probeert te zetten – bijvoorbeeld een project met ingrijpende ruimtelijke gevolgen – worden die krachten geactiveerd. Een strategie om zo goed mogelijk de beoogde doelen te bereiken wordt effectiever als u vooraf de aanwezige krachten en beïnvloedingsmogelijkheden analyseert.
Wat is een krachtenveldanalyse?
De grondlegger van de krachtenveldanalyse is Kurt Lewin. Hij stelde dat een gewenste verandering een beweging is van A (vertrekpunt) naar B (doel). Een dergelijke ontwikkeling wordt in evenwicht gehouden door de interactie van twee tegengestelde verzamelingen krachten. Krachten die trachten verandering te bevorderen: de stuwende krachten en krachten die de status-quo proberen te handhaven: de beperkende krachten. Daarnaast zijn er altijd indifferente krachten, dat wil zeggen krachten die niet tegenwerken, maar ook niet meewerken. Om de gewenste verandering te laten plaatsvinden zullen de stuwende krachten de beperkende krachten moeten overtreffen, waarbij een nieuw evenwicht ontstaat.
Wat levert een krachtenveldanalyse op?
Met een krachtenveldanalyse worden de stuwende, beperkende en indifferente krachten in beeld gebracht waarbij hun sterkte wordt bepaald. En, nog belangrijker, de mate waarin die krachten beïnvloedbaar zijn ten gunste van de gewenste verandering. Op basis van de analyse wordt vervolgens een advies uitgewerkt waarin de volgende elementen centraal staan:
- Hoe kunnen stuwende krachten verder worden versterkt?
- Hoe kunnen beperkende krachten worden afgezwakt of zelfs omgekeerd in stuwende krachten?
- Hoe kunnen indifferente krachten worden omgezet in stuwende krachten?
Wat biedt Play-Time?
Play-Time doorloopt voor u de volledige krachtenveldanalyse, van het scherpstellen van het vertrekpunt en het doel, via identificatie van de krachten tot en met advisering over het beïnvloeden van de krachten.